Paprasčiausias būdas išsirinkti židinį

UAB Židinių meistrai
Vilniaus g. 14A, Grigiškės,
Vilniaus miesto sav.
Darbo laikas: I-IV 8.00-20.00, V iki 17.00
Tel.: +370 688 88695
info@zidiniumeistrai.lt

icon
icon
icon
icon
icon
icon
icon

Straipsniai

  • Kamino valymas

  • KOBOK modeliai

  • Išrinktas gražiausias židinys bei prizų laimėtojai

  • Akmenų horoskopas zodiako ženklams

  • ASTRA granulinės krosnelės

  • Liepsnojantis tunelis – išskirtiniam interjerui

  • UAB Židinių meistrai - vieni stipriausių Lietuvoje

  • Glamm Fire

  • Paslaugos

  • Mūsų darbai

  • Ugniakurai

  • Krosnelės

  • E-Parduotuvė

  • Apdaila

  • Šildymas

  • Kaminai

  • Išsirink sau židinį

  • Priedai

  • Kainininkai

  • Keramikiniai stiklai

  • Apsauginiai stiklai

  • Schiedel kaminai

  • Daugiau...

  • Apie mus

  • Kodėl verta rinktis mus?

  • Teisės aktai

  • Naudinga informacija

  • D.U.K.

  • Noriu sužinoti

  • Sąvokų žodynas

  • Konsultacijos

  • Kontaktai

  • 20.7.2015

    TANDYRAS - senovinė krosnis tikriems gurmanams


    LEGENDA...

    "Kardas silpnose rankose - nenaudingas daiktas" - manė Čingischanas, kai penki šimtai Naimanų karių, užkariavusių Kazachų stepes ir sunaikinusių jo dviejų tūkstančių karių būrį, ir kol likusieji mongolų raiteliai, gydydami žaizdas, degino mėsą ant laužo, jų priešininkai gamino arklieną tandyruose - molinėse krosnyse ir šventė pergalę.
    Sužinojęs apie tai, išmintingas užkariautojas pareikalavo, kad surinktų visus tandyrus jau užkariautuose Vidurinės Azijos miestuose ir aplinkiniuose kaimuose. Jau po savaitės Čingistano stovykloje, buvo keletas tūkstančių tandyrų. Per pora metų žygių, kariai pajautė, kad net ir kare galima skaniai pavalgyti. Po kelių savaičių Naimanai buvo sunaikinti.
    Čingischanas įsakė paimti tandyrus į žygius. Galų gale jo imerija padidėjo nuo Šiaurės Kinijos iki Kaspijos. Čingischano sūnūs užkariavo Krymą ir dalį Rusijos. Archeologai iki šių laikų tose vietose randa tandyrų likučius.
    Čingischanas buvo teisus - ne visada kardu gali pasiekti pergalę.
    Reikalingas tandyras, kad ranka, laikanti kardą, būtų stipri.     

    KAS YRA TANDYRAS?

    Yra namų apyvokos daiktų kurie amžini, t.y. gimė jau puikūs. Būtent toks yra tandyras.
    Prieš daug šimtmečių Rytuose buvo sugalvota molinė krosnis, kuri ugnies pagalba gamino įvairiausius patiekalus, kurie neįtikėtinai skanūs.
    Tandyro principas yra paprastas ir genialus. Jo viduje yra užkuriama ugnis, malkos sudega iki angliukų, išlaikant ilgą laiką šilumą.
    Įšyla tandyro keramikinės sienos ir taip padeda išlaikyti vienodą temperatūrą, bet kuriuose tandyro taškuose. Prie tolygaus temperatūros paskirstymo prisideda ir ovali jo forma.
      Šeimininkui šiam kulinariniam stebuklui lieka tik užverti ant iešmų mėsą, krosnyje juos pakabinti vertikaliai ir kepti tam tikrą laiką. Laikas priklauso nuo patiekalo tipo ir mėsos gabaliukų dydžio. Tai užima daug mažiau laiko, negu naudojant kitą kepimo įrangą (šašlykinę, kepsninę ir kt.).
    Per tūkstančius metų tandyras praktiškai nepasikeitė. Šiuolaikinės technologijos tik pagerino šilumos kokybę ir leido iš stacionarios molinės krosnies pakeisti į mobiliąją krosnį.
    Tandyras yra įpatingas dar ir tuo, kad jame pagamintas maistas ne tik skanus, bet ir sveikas. Ypatingas karštis leidžia išsaugoti daugiau maistingų medžiagų ir vitaminų. Bet tai dar ne viskas! Tandyras neleidžia atsirasti koncerogeninėm medžiagom, kaip tai vyksta degant ant ugnies. Seniai jau visiems žinoma, kad koncerogeninės medžiagos - daugumos negalavimų priežastis. Sirgti niekas nenori, o tandyras jums ir neleis!

     
      TANDYRAS - "SAUNA" PATIEKALAMS





    Pradedant gaminti kiekvieną patiekalą, mes iš anksto įsivaizduojame koks jis skanus turėtų būti. "Ot kaip dar norėtųsi, kad ir naudingas!" - atsidūsta mūsų organizmas. Bet smegenys, kaip taisylė, negirdi šio kūno poreikių, nes vaizduotė užgožia mūsų protą. Nors mes žinome, kad idealus variantas: ne tik skanu, bet ir naudinga.

    Paimkime kaip pavyzdį šašlykas, be kurio neapseiname nei viename susibūrime gryname ore, tebūnie tai vestuvės, jubiliejus, susitikimas su draugais ar tiesiog savaitgalis su šeima, visiems įprastas gaminimo būdas yra šašlykinė.
    Bet kas bandė šašlyke keptus patiekalus, daugiau jo neatsisakys.

    Jeigu jūs nežinojote, kas yra tandyras, pranešame, kad tai molinė krosnis, kurioje Azijiečiai ir Kaukaziečiai gamino maistą: lepioškes (Uzbekiška duona), mėsą, daržoves, žuvį ir įvairius patiekalus. Norime pažymėti, kad ilgiausiai gyvenantys žmonės yra iš šių šalių. Ko gero tandyras igaamžiškumui vaidina ne paskutinį vaidmenį.

    "Pasakykitedar , kad tandyras gydo visas ligas", - taip ir girdisi iš skeptikų lūpų. Įdomu, bet būtet tai ir yra netoli tiesos. Mes nenorime tuščiažodžiauti ir pabandysime jums pateikti privalumus maisto gamybos tandyre.

    Kad įsivaizduotumėt kaip gaminama mėsa ant laužo, įsivaizduokite jus einant ilgu asfaltuou keliu, vidurdienį, kaitrios vasaros metu, saulė kaitina nagailestingai, asfaltas padidina kaitrą ir pasislėpti nėra kur. Tik vienintelė mintis, greičiau ateiti į reikiamą vietą. Taip ir mėsa ant laužo galvoja: "Greičiau mane suvalgytų, nes džiūnu čia kaip Tutanchamonas savo piramidėje".

    Kitas pavyzdys - prisiminkite kai jus lankotės saunoje. Nors atrodytų temperatūra ten dar aukštesnė, bet išeini iš saunos ir jautiesi jaunesnis. Taip jaučiasi ir mėsa tandyre, dėka sferinės konstrukcijos ir molinių sienų, kurios tolygiai paskirsto temperatūrą ir ilgai ją išlaiko, mėsa nedžiūsta, nepridega ir nėra būtinumo ją vartyti.
    Galite linksmintis, nes jums nereikia rūpintis, kad mėsa pridegs! Už tokią "sauną" mėsa jums atsdėkos nuostabiu skoniu ir lengvumu jūsų skrandžiui. Tai užtikrins gerą nuotaiką per jūsų šventę!

    KUOM TANDYRAS PRANAŠESNIS UŽ ŠAŠLYKINĘ?

    ŠAŠLYKINĖ: Malkos greičiau sudega, kadangi yra oro cirkuliacija. Reikalingas daug didesnis malkų kiekis.
    TANDYRAS: Tandyras išlaiko šilumą, reikia mažiau malkų, po iškūrenimo galima iškepti 3 - 4 partijas.
    Rezultate - taupysime laiko ir malkų.

    ŠAŠLYKINĖ: Kepant mėsą būtina stebėti, kad tolygiai iškeptų.
    TANDYRAS: Stebėti reikia tik laiką, viskuo kitu pasirūpins tandyras.

    ŠAŠLYKINĖ: Mėsa praranda sultingumą, kadangi būna ilgą laiką virš angliukų. Prie atviros ugnies galimas sudeginimas.
    TANDYRAS: Sudeginimas neįmanomas, dėka ypatingos krosnies konstrukcijos. Patiekalas išlieka sultingas, dėl sutrumpėjusios temperatūros poveikio ir minimalaus termino režimo visose tandyro vidinėse dalyse.

    ŠAŠLYKINĖ: Patiekalų kiekis ribotas.
    TANDYRAS: Egzistuoja šimtai receptų, kaip paruošti patiekalą tandyre. Jūs galite sugalvoti ir savo receptą!
     
    TANDYRAS "VIRĖJAS" IŠ PRIGIMTIES

       Kiekvieno tandyro pagrindas gaminamas iš ypatingo baltojo molio. Kaip žinome, dievas iš molio nulibdė žmogų ir ikvėpė jam gyvybę. Mes taip pat į įdedame į savo produkciją visą energiją, žinojimą ir gerą nuotaiką, todėl galima pasakyti, kad kiekvienas tandyras iš AMFORA TANDOORS turi savo sielą.
    Kai jūs dedate patiekalą į tandyrą, mūsų molinė krosnis išsaugo patiekalo skonį ir kvapą, pripildydama mūsų teigiama energija.
     
    KERAMIKINIŲ KROSNIŲ "TANDYR" NAUDOJIMO INSTRUKCIJA


    KAIP GAMINTI PATIEKALUS KROSNYJE "TANDYR"

    Tandyro naudojimosi principas yra labai panašus į tradicinės šašlykinės – mangalo.

    1. Nuimate dangtį ir pridedatę į vidų malkų, malkų kiekis priklauso nuo norimų gaminti patiekalų specifikos (šašlykai, višta ar antis, žuvis, daržovės), o taip pat nuo vakarėlio puotos dalyvių skaičiaus. Todėl, malkų įkrovimo aukštis gali būti nuo 1/2 iki 2/3 tandyro apimties.

    2. Atidarote oro papūtimo angą apačioje ir uždegate malkas, neuždarinėjate viršaus, einate pas draugus prie stalo, nes jaudintis nereikia, tandyras savimi pasirūpins pats. Prie maksimalaus įšilimo gali atsirasti itrūkimai ant sienelių, kurie tikrai neįtakoja krosnies darbui.

    3. Kai malkos sudega iki ardelių (grotelių) lygio ir nuo vidinių sienelių dings suodžiai reiškia tandyras paruoštas maisto gaminimui. Jūsų darbas išlyginti visas likusias žarijas lygiai po dugną, o jei jų yra per daug ištraukti jas semtuvėliu per oro padavimo angą apačioje, tada
    iškabinti šampūrus su šašlykais ar kitais produktais, uždaryti oro padavimo angą ir viršutinį dangtį. Tada vėl eiti prisijungti prie draugų. Nieko vartyti nereikia, tam jis ir tandyras, kad neatitrauktų jūsų nuo tai seniai planuoto ir smagaus vakarėlio ar kažkokios ypatingos šventės.

    4. Jums belieka tik kontroliuoti kepimo laiką, jei tai grybai arba daržovės, tai užtenka ir 3-5 min. Žuvis bus paruošta per 10-12 min. Šašlykas 12-15 min. Visas viščiukas pareikalaus 25-30 min.

    5. Jeigu norite, kad ant patiekalo atsirastų traškus apvalkalas tiesiog prieš prieš 3-5 min.baigiant kepti patiekalui nepilnai atidarykite oro padavimo angą ir viršutinį dangtį, tada fizikos dėsniai su papildomo oro pagalba išspręs šitą reikalą.

    6. Ištraukiate jau iškepusius patiekalus, darote naują užkrovimą ir einate toliau linksmintis.

    ATSARGUMO PRIEMONĖS

    - Prie pirmo užkurimo karštį Tandyre reikia pakelinėti palaipsniui.

    - Vengti didelio kiekio vandens patekimo ant įkaitusios Tandyr krosnies.

    - Įvertinti tai, kad esant dideliam vėjui kūrenant Tandyrą ugnies liežuvis gali būti iki vieno metro aukščio.

    - Saugoti Tandyrą uždengtą apsauginiu užvalkalu.

    - Prie paruošto maistui gaminimui Tandyro neleisti vaikų be priežiūros.

    - Prie neigiamos temperatūros lauke, temperatūra Tandyre reikia pakelinėti palaipsniui.



    KERAMIKINIŲ KROSNIŲ "TANDYR" K A I N O R A Š T I S (spausti ant pavadinimo)

    TANDYRAS " SARMAT DONAS" 

    TANDYRAS " SARMAT KLAJOKLIS"

    TANDYRAS " SARMAT MEDŽIOTOJAS"  

    TANDYRAS " SARMAT DIDELIS

    TANDYRAS " SARMAT SKIFAS

    TANDYRAS " SARMAT ATAMANAS

    TANDYRAS " SARMAT DASTARCHANAS

    TANDYRAS " SARMAT ANTIKINIS

    TANDYRAS " SARMAT RYTIETIŠKAS

     

    Straipsniai

    Klijuojama apdaila

    Klijuojama apdaila
    Židinių, krosnių apdailai ar renovacijai siūlome rinktis mūrą imituojančias klinkerio plyteles. Klinkeris – kerami...

    Kamino valymas

    Kamino valymas
    Reguliariai valydami kaminą, namų savininkai išvengia gaisro ir padidina šilumos efektyvumą!
    Pagal ...

    Smart Fan ventiliatorius

    Smart Fan ventiliatorius
    Smart Fan ventiliatoriai yra itin ekonomiškas būdas paskleisti karštą orą gyvenamosiose patalpose. Pasiga...

    Suomiški židiniai

    Suomiški židiniai
    "Uunisepat" vykdo kryptingą ir ilgalaikę šildymui skirtų krosnių – židinių kūrimo ir gamybos pol...

    KOBOK modeliai

    KOBOK modeliai
    KOBOK siūlo didžiausią modelių modifikacijų pasirinkimą: klasikinis, modernus tamsintais kraštais, modernus balta...

    KOBOK - židiniai, kurie šildo

    KOBOK - židiniai, kurie šildo
    Nuolat tobulinamais modeliais pasižyminčią produkciją galima surasti daugiau kaip 25 pasaulio šalyse.

    Izoliuoti kaminai

    Izoliuoti kaminai
    Izoliuoti dūmtraukiai susideda iš dviejų, vidinio ir išorinio, vamzdžių. Tarp jų yra šiluminė izoli...

    Lauko židinys, picos krosnis, duonkepė

    Lauko židinys, picos krosnis, duonkepė
     Itališka ALFA PIZZA krosnis tai ne tik maisto ruošimo krosnis, tai kartu ir jaukus namų židinys. Lai...

    Glamm Fire

    Glamm Fire
    Drąsa ir nepriekaištingas estetinis skonis atsispindi visuose GLAMM FIRE bio  židinių modeliuose. Neįprastas...

    Parodoje „Supernamai 2014“ krosnininkai surengs neregėtą šou

    Parodoje „Supernamai 2014“ krosnininkai surengs neregėtą šou
    Pirmą kartą pasaulyje krosnininkai net keturių skirtingų tipų krosnis statys tiesiogiai parodoje "Supernamai 2014&q...

    ASTRA granulinės krosnelės

    ASTRA granulinės krosnelės
    AB Mašinų gamykla "Astra" - viena iš seniausių mašinų gamybos įmonių Lietuvoje. Ji įkurta...

    Deginti atliekas draudžiama!

    Deginti atliekas draudžiama!
    Aplinkos oro apsaugos įstatymo 20 straipsnio 2 dalis draudžia krosnyse deginti atliekas. Už atliekų deginimą nesilaikant...

    UAB Židinių meistrai - vieni stpriausių Lietuvoje 2012 - 2013 m

    UAB Židinių meistrai - vieni stpriausių Lietuvoje 2012 - 2013 m
    Stipriausi Lietuvoje 2012 - 2013 - tai sertifikatai, kurie patvirtina, kad įmonė ir įmonės vadovas y...

    Dūmų ventiliatorius

    Dūmų ventiliatorius
    Ant kamino viršaus montuojamas dūmų traukos ventiliatorius skirtas didinti ir stabilizuoti trauką kamine.
    ...

    Liepsnojantis tunelis – išskirtiniam interjerui

    Liepsnojantis tunelis – išskirtiniam interjerui
    „Elektrinį židinį vadinti tikru židiniu, žinoma, nėra tikslu, nes jame - tik degimo imitacija. Tačiau ir tai sukur...

    Pirties kaminas

    Pirties kaminas
    Schiedel pirties kaminas yra išbaigtas sprendimas pirties įrengimui.
     Kaminas greitai ir nesudėtingai...

    Tandyras - keramikinė krosnis, šašlykinė, lauko židinys...

    Tandyras - keramikinė krosnis, šašlykinė, lauko židinys...
    Tandyras - keramikinė krosnis - orkaitė. Tai yra ypatingo tipo šašlykinė-mangalas maisto gaminimui Rytų &s...

    Vasara Lietuvoje - 2013

    Vasara Lietuvoje - 2013
    2013 m. birželio 3d. - 17d. vyko krosnininkų seminaras. Seminaro metu buvo pastatytos 6 skirtingų funk...

    MCZ

    MCZ
    MCZ židiniai – tai moderniausio technologinio lygio, išskirtinio dizaino, prabangūs – vieni inovatyvi...

    Raituzo namo statybos

    Raituzo namo statybos
    Pagaliau man sumontavo židinio ir lauko židinio kaminą. Pirkau dvigubą Schiedel "Rondo Plus 200+180" kaminą. K...

    UAB Židinių meistrai - vieni stipriausių Lietuvoje

    UAB Židinių meistrai - vieni stipriausių Lietuvoje
    CREDIT INFO Lietuva pripažino UAB Židinių meistrai vieną iš mokiausių įmonių Lietuvoje....

    Židinių ir dūmtraukių rinkos kuratoriai

    Židinių ir dūmtraukių rinkos kuratoriai
    Lietuvos nacionalinė židinių ir dūmtraukių montuotojų asociacija darbuojasi vos ketverius metus. Jos narių teigimu, &sca...

    Ugniakurai šildantys vandenį

    Ugniakurai šildantys vandenį
    Vandenį šildantys ugniakurai – šiuolaikiniai ekologiški šildymo įrenginiai, kuriuos ga...

    Naujas veidas - naujos galimybės

    Naujas veidas - naujos galimybės
    Naujos svetainės misija – būti paprasta, struktūrizuota, informatyvia ir interaktyvia vieta, kur Jūsų noras turėti...

    Kaip paruošti židinį dažymui

    Kaip paruošti židinį dažymui
    Jeigu  pavargote nuo įprastos raudonos, kaštoninės ar juodos židinio spalvos, tikriausiai jūs vis dažniau pa...

    Įdėklas į kaminą

    Įdėklas į kaminą
    Visi vamzdžiai, pagaminti iš nerūdijančio plieno skardos (įdėklais jų vadinti negalima)nustatyta tvarka nepaženkl...

    Kaip pasirinkti meistrą

    Kaip pasirinkti meistrą
    Meistro pasirinkimo kriterijai
    Internete skelbimuose neretai gali perskaityti: 10, 12, 15 metų patirtis.
    ...

    Akumuliacinės plokštės

    Akumuliacinės plokštės
    Daugiau nei 90proc. Lietuvoje pastatomų židinių yra iš konstrukcinių – izoliacinių medžiagų. Mes Jums norim...

    Išrinktas gražiausias židinys bei prizų laimėtojai

    Išrinktas gražiausias židinys bei prizų laimėtojai
    Kovo 20 dieną buvo išrinktas gražiausias židinys. Rinkimus organizavo "Židinių meistrų klubas" ir "...

    Blogai traukia - kviesk kaminkrėtį

    Blogai traukia - kviesk kaminkrėtį
    Už blogai prižiūrimą kaminą namo savininkui gali būti skiriama 200 litų dydžio bauda. O jei dėl tokio aplaidumo kiltų ga...

    Nesidžiaugia židiniu

    Nesidžiaugia židiniu
    Prieš keletą savaičių akylesni „Druskininkų naujienų“ skaitytojai pastebėjo neįprastą skelbimą, kuria...

    Prastas židinys - paties pirkėjo problema

    Prastas židinys - paties pirkėjo problema
    Antrą žiemą neveikiantis židinys, daugiau nei metus trukęs teismų maratonas ir jokių vilčių, kad bus atlyginta žala. Tai...

    Kaip elgtis kilus gaisrui

    Kaip elgtis kilus gaisrui
    Pagrindinės gaisrų priežastys – neatsargus gyventojų elgesys su ugnimi (52 proc.), netvarkinga elektros įranga ir ...

    Spartherm - prestižiniai vokiški židiniai

    Spartherm - prestižiniai vokiški židiniai
    Pakeiskite savo dienotvarkę ir leiskite savo pojūčiams pakeliauti po ugnies šalį. SPARTHERM Jums siūlo auk&scaron...

    Granulinės krosnelės KALOR

    Granulinės krosnelės KALOR
    Norime pasiūlyti Italų kompanijos "Mitsui" sukurtas krosneles Kalor pagal kanadietišką projektą i&scaro...

    Kaip tinkamai pasirinkti kaminą

    Kaip tinkamai pasirinkti kaminą
    Kaminai montuojami iš plytų, betono, metalo, keramikos ir netgi iš stiklo. Su kondensato nutekėjimu ir be ...

    GRENAISOL konstrukcinės-termoizoliacinės plokštės

    GRENAISOL konstrukcinės-termoizoliacinės plokštės
    Dauguma žmonių nesidomi arba tiesiog nekreipia dėmesio į tai, kokios statybinės  ar izoliacinės medžiagos naudojamo...

    Apsauginiai stiklai

    Apsauginiai stiklai
    Apsaugai prieš židinį, po krosnelėmis plačiai naudojamas grūdintas stiklas. Grūdintas stiklas – tai ne tik ...

    Kaminas krosniai ir Kalėdų Seneliui

    Kaminas krosniai ir Kalėdų Seneliui
    Tikriausiai girdėjote, kad Kalėdų Senelis į namus patenka pro kaminą. Sunku tuo patikėti? Tai todėl, kad pas mus kaminai...

    Spalvos

    Spalvos
    Spalvos kiekvieną žmogų veikia skirtingai, tačiau mokslo ir iš senovės papročių yra įrodyta bei nustatyta, jog sp...

    Akmenų horoskopas zodiako ženklams

    Akmenų horoskopas zodiako ženklams
    Pristatome horoskopą 12 zodiako ženklų pagal akmenų rūšis. Kristalai ir brangakmeniai – tai tam tikros vei...

    SCHIEDEL ISOKERN moduliniai lavos kaminai

    SCHIEDEL ISOKERN moduliniai lavos kaminai
    "Isokern" kaminų sistemos gali būti montuojamos sudėtingiausiomis sąlygomis. Pemzos pranašumas tas, kad...

    Ką reikia žinoti apie apdailą

    Ką reikia žinoti apie apdailą
    Ar susimąstote, kodėl marmuro aplinkoje kalbamės žemesniu tonu, o žingsniai automatiškai tampa lėtesni? Gal tai t...

    Schiedel montavimo instrukcija

    Schiedel montavimo instrukcija
    Tradicinius plytinius kaminus pamažu keičia nauji keramikiniai kaminai. Jų viduje esantis iš šamotinės ker...

    ANKSTESNE KITA U?DARYTI