20.7.2015
TANDYRAS - senovinė krosnis tikriems gurmanams
LEGENDA...
"Kardas silpnose rankose - nenaudingas daiktas" - manė Čingischanas, kai penki šimtai Naimanų karių, užkariavusių Kazachų stepes ir sunaikinusių jo dviejų tūkstančių karių būrį, ir kol likusieji mongolų raiteliai, gydydami žaizdas, degino mėsą ant laužo, jų priešininkai gamino arklieną tandyruose - molinėse krosnyse ir šventė pergalę. |
|
Sužinojęs apie tai, išmintingas užkariautojas pareikalavo, kad surinktų visus tandyrus jau užkariautuose Vidurinės Azijos miestuose ir aplinkiniuose kaimuose. Jau po savaitės Čingistano stovykloje, buvo keletas tūkstančių tandyrų. Per pora metų žygių, kariai pajautė, kad net ir kare galima skaniai pavalgyti. Po kelių savaičių Naimanai buvo sunaikinti. Čingischanas įsakė paimti tandyrus į žygius. Galų gale jo imerija padidėjo nuo Šiaurės Kinijos iki Kaspijos. Čingischano sūnūs užkariavo Krymą ir dalį Rusijos. Archeologai iki šių laikų tose vietose randa tandyrų likučius. Čingischanas buvo teisus - ne visada kardu gali pasiekti pergalę. Reikalingas tandyras, kad ranka, laikanti kardą, būtų stipri. |
|
KAS YRA TANDYRAS? |
|
Yra namų apyvokos daiktų kurie amžini, t.y. gimė jau puikūs. Būtent toks yra tandyras. Prieš daug šimtmečių Rytuose buvo sugalvota molinė krosnis, kuri ugnies pagalba gamino įvairiausius patiekalus, kurie neįtikėtinai skanūs. Tandyro principas yra paprastas ir genialus. Jo viduje yra užkuriama ugnis, malkos sudega iki angliukų, išlaikant ilgą laiką šilumą. Įšyla tandyro keramikinės sienos ir taip padeda išlaikyti vienodą temperatūrą, bet kuriuose tandyro taškuose. Prie tolygaus temperatūros paskirstymo prisideda ir ovali jo forma. |
|
Šeimininkui šiam kulinariniam stebuklui lieka tik užverti ant iešmų mėsą, krosnyje juos pakabinti vertikaliai ir kepti tam tikrą laiką. Laikas priklauso nuo patiekalo tipo ir mėsos gabaliukų dydžio. Tai užima daug mažiau laiko, negu naudojant kitą kepimo įrangą (šašlykinę, kepsninę ir kt.). Per tūkstančius metų tandyras praktiškai nepasikeitė. Šiuolaikinės technologijos tik pagerino šilumos kokybę ir leido iš stacionarios molinės krosnies pakeisti į mobiliąją krosnį. Tandyras yra įpatingas dar ir tuo, kad jame pagamintas maistas ne tik skanus, bet ir sveikas. Ypatingas karštis leidžia išsaugoti daugiau maistingų medžiagų ir vitaminų. Bet tai dar ne viskas! Tandyras neleidžia atsirasti koncerogeninėm medžiagom, kaip tai vyksta degant ant ugnies. Seniai jau visiems žinoma, kad koncerogeninės medžiagos - daugumos negalavimų priežastis. Sirgti niekas nenori, o tandyras jums ir neleis! |
|
TANDYRAS - "SAUNA" PATIEKALAMS |
|
Pradedant gaminti kiekvieną patiekalą, mes iš anksto įsivaizduojame koks jis skanus turėtų būti. "Ot kaip dar norėtųsi, kad ir naudingas!" - atsidūsta mūsų organizmas. Bet smegenys, kaip taisylė, negirdi šio kūno poreikių, nes vaizduotė užgožia mūsų protą. Nors mes žinome, kad idealus variantas: ne tik skanu, bet ir naudinga. Paimkime kaip pavyzdį šašlykas, be kurio neapseiname nei viename susibūrime gryname ore, tebūnie tai vestuvės, jubiliejus, susitikimas su draugais ar tiesiog savaitgalis su šeima, visiems įprastas gaminimo būdas yra šašlykinė. Bet kas bandė šašlyke keptus patiekalus, daugiau jo neatsisakys. Jeigu jūs nežinojote, kas yra tandyras, pranešame, kad tai molinė krosnis, kurioje Azijiečiai ir Kaukaziečiai gamino maistą: lepioškes (Uzbekiška duona), mėsą, daržoves, žuvį ir įvairius patiekalus. Norime pažymėti, kad ilgiausiai gyvenantys žmonės yra iš šių šalių. Ko gero tandyras igaamžiškumui vaidina ne paskutinį vaidmenį. "Pasakykitedar , kad tandyras gydo visas ligas", - taip ir girdisi iš skeptikų lūpų. Įdomu, bet būtet tai ir yra netoli tiesos. Mes nenorime tuščiažodžiauti ir pabandysime jums pateikti privalumus maisto gamybos tandyre. Kad įsivaizduotumėt kaip gaminama mėsa ant laužo, įsivaizduokite jus einant ilgu asfaltuou keliu, vidurdienį, kaitrios vasaros metu, saulė kaitina nagailestingai, asfaltas padidina kaitrą ir pasislėpti nėra kur. Tik vienintelė mintis, greičiau ateiti į reikiamą vietą. Taip ir mėsa ant laužo galvoja: "Greičiau mane suvalgytų, nes džiūnu čia kaip Tutanchamonas savo piramidėje". Kitas pavyzdys - prisiminkite kai jus lankotės saunoje. Nors atrodytų temperatūra ten dar aukštesnė, bet išeini iš saunos ir jautiesi jaunesnis. Taip jaučiasi ir mėsa tandyre, dėka sferinės konstrukcijos ir molinių sienų, kurios tolygiai paskirsto temperatūrą ir ilgai ją išlaiko, mėsa nedžiūsta, nepridega ir nėra būtinumo ją vartyti. Galite linksmintis, nes jums nereikia rūpintis, kad mėsa pridegs! Už tokią "sauną" mėsa jums atsdėkos nuostabiu skoniu ir lengvumu jūsų skrandžiui. Tai užtikrins gerą nuotaiką per jūsų šventę! |
|
KUOM TANDYRAS PRANAŠESNIS UŽ ŠAŠLYKINĘ? |
|
ŠAŠLYKINĖ: Malkos greičiau sudega, kadangi yra oro cirkuliacija. Reikalingas daug didesnis malkų kiekis. TANDYRAS: Tandyras išlaiko šilumą, reikia mažiau malkų, po iškūrenimo galima iškepti 3 - 4 partijas. Rezultate - taupysime laiko ir malkų. ŠAŠLYKINĖ: Kepant mėsą būtina stebėti, kad tolygiai iškeptų. TANDYRAS: Stebėti reikia tik laiką, viskuo kitu pasirūpins tandyras. ŠAŠLYKINĖ: Mėsa praranda sultingumą, kadangi būna ilgą laiką virš angliukų. Prie atviros ugnies galimas sudeginimas. TANDYRAS: Sudeginimas neįmanomas, dėka ypatingos krosnies konstrukcijos. Patiekalas išlieka sultingas, dėl sutrumpėjusios temperatūros poveikio ir minimalaus termino režimo visose tandyro vidinėse dalyse. ŠAŠLYKINĖ: Patiekalų kiekis ribotas. TANDYRAS: Egzistuoja šimtai receptų, kaip paruošti patiekalą tandyre. Jūs galite sugalvoti ir savo receptą! |
|
TANDYRAS "VIRĖJAS" IŠ PRIGIMTIES |
|
Kiekvieno tandyro pagrindas gaminamas iš ypatingo baltojo molio. Kaip žinome, dievas iš molio nulibdė žmogų ir ikvėpė jam gyvybę. Mes taip pat į įdedame į savo produkciją visą energiją, žinojimą ir gerą nuotaiką, todėl galima pasakyti, kad kiekvienas tandyras iš AMFORA TANDOORS turi savo sielą. Kai jūs dedate patiekalą į tandyrą, mūsų molinė krosnis išsaugo patiekalo skonį ir kvapą, pripildydama mūsų teigiama energija. |
|
KERAMIKINIŲ KROSNIŲ "TANDYR" NAUDOJIMO INSTRUKCIJA |
|
KAIP GAMINTI PATIEKALUS KROSNYJE "TANDYR" Tandyro naudojimosi principas yra labai panašus į tradicinės šašlykinės – mangalo. 1. Nuimate dangtį ir pridedatę į vidų malkų, malkų kiekis priklauso nuo norimų gaminti patiekalų specifikos (šašlykai, višta ar antis, žuvis, daržovės), o taip pat nuo vakarėlio puotos dalyvių skaičiaus. Todėl, malkų įkrovimo aukštis gali būti nuo 1/2 iki 2/3 tandyro apimties. 2. Atidarote oro papūtimo angą apačioje ir uždegate malkas, neuždarinėjate viršaus, einate pas draugus prie stalo, nes jaudintis nereikia, tandyras savimi pasirūpins pats. Prie maksimalaus įšilimo gali atsirasti itrūkimai ant sienelių, kurie tikrai neįtakoja krosnies darbui. 3. Kai malkos sudega iki ardelių (grotelių) lygio ir nuo vidinių sienelių dings suodžiai reiškia tandyras paruoštas maisto gaminimui. Jūsų darbas išlyginti visas likusias žarijas lygiai po dugną, o jei jų yra per daug ištraukti jas semtuvėliu per oro padavimo angą apačioje, tada iškabinti šampūrus su šašlykais ar kitais produktais, uždaryti oro padavimo angą ir viršutinį dangtį. Tada vėl eiti prisijungti prie draugų. Nieko vartyti nereikia, tam jis ir tandyras, kad neatitrauktų jūsų nuo tai seniai planuoto ir smagaus vakarėlio ar kažkokios ypatingos šventės. 4. Jums belieka tik kontroliuoti kepimo laiką, jei tai grybai arba daržovės, tai užtenka ir 3-5 min. Žuvis bus paruošta per 10-12 min. Šašlykas 12-15 min. Visas viščiukas pareikalaus 25-30 min. 5. Jeigu norite, kad ant patiekalo atsirastų traškus apvalkalas tiesiog prieš prieš 3-5 min.baigiant kepti patiekalui nepilnai atidarykite oro padavimo angą ir viršutinį dangtį, tada fizikos dėsniai su papildomo oro pagalba išspręs šitą reikalą. 6. Ištraukiate jau iškepusius patiekalus, darote naują užkrovimą ir einate toliau linksmintis. ATSARGUMO PRIEMONĖS - Prie pirmo užkurimo karštį Tandyre reikia pakelinėti palaipsniui. - Vengti didelio kiekio vandens patekimo ant įkaitusios Tandyr krosnies. - Įvertinti tai, kad esant dideliam vėjui kūrenant Tandyrą ugnies liežuvis gali būti iki vieno metro aukščio. - Saugoti Tandyrą uždengtą apsauginiu užvalkalu. - Prie paruošto maistui gaminimui Tandyro neleisti vaikų be priežiūros. - Prie neigiamos temperatūros lauke, temperatūra Tandyre reikia pakelinėti palaipsniui. KERAMIKINIŲ KROSNIŲ "TANDYR" K A I N O R A Š T I S (spausti ant pavadinimo) TANDYRAS " SARMAT DONAS"
TANDYRAS " SARMAT KLAJOKLIS" TANDYRAS " SARMAT MEDŽIOTOJAS"
TANDYRAS " SARMAT SKIFAS" TANDYRAS " SARMAT ATAMANAS" TANDYRAS " SARMAT DASTARCHANAS" TANDYRAS " SARMAT ANTIKINIS" TANDYRAS " SARMAT RYTIETIŠKAS" |
Straipsniai
Klijuojama apdaila |
Kamino valymas |
Smart Fan ventiliatorius |
Suomiški židiniai |
KOBOK modeliai |
KOBOK - židiniai, kurie šildo |
Izoliuoti kaminai |
Lauko židinys, picos krosnis, duonkepė |
Glamm Fire |
Parodoje Supernamai 2014 krosnininkai surengs neregėtą šou |
ASTRA granulinės krosnelės |
Deginti atliekas draudžiama! |
UAB Židinių meistrai - vieni stpriausių Lietuvoje 2012 - 2013 m |
Dūmų ventiliatorius |
Liepsnojantis tunelis išskirtiniam interjerui |
Pirties kaminas |
Tandyras - keramikinė krosnis, šašlykinė, lauko židinys... |
Vasara Lietuvoje - 2013 |
MCZ |
Raituzo namo statybos |
UAB Židinių meistrai - vieni stipriausių Lietuvoje |
Židinių ir dūmtraukių rinkos kuratoriai |
Ugniakurai šildantys vandenį |
Naujas veidas - naujos galimybės |
Kaip paruošti židinį dažymui |
Įdėklas į kaminą |
Kaip pasirinkti meistrą |
Akumuliacinės plokštės |
Blogai traukia - kviesk kaminkrėtį |
Nesidžiaugia židiniu |
Prastas židinys - paties pirkėjo problema |
Kaip elgtis kilus gaisrui |
Spartherm - prestižiniai vokiški židiniai |
Granulinės krosnelės KALOR |
Kaip tinkamai pasirinkti kaminą |
GRENAISOL konstrukcinės-termoizoliacinės plokštės |
Apsauginiai stiklai |
Kaminas krosniai ir Kalėdų Seneliui |
Spalvos |
Akmenų horoskopas zodiako ženklams |
SCHIEDEL ISOKERN moduliniai lavos kaminai |
Ką reikia žinoti apie apdailą |
Schiedel montavimo instrukcija |