Paprasčiausias būdas išsirinkti židinį

UAB Židinių meistrai
Vilniaus g. 14A, Grigiškės,
Vilniaus miesto sav.
Darbo laikas: I-IV 8.00-20.00, V iki 17.00
Tel.: +370 688 88695
info@zidiniumeistrai.lt

icon
icon
icon
icon
icon
icon
icon

Dėmesio! Dėl padidėjusio prekių užsakymų kiekio, prekių gamyba ir pristatymas gali vėluoti 5-8 darbo dienas. Atsiprašome už nepatogumus.

Dažiausiai užduodami klausimai

1) Židinio liepsna?
2) Kaip prižiūrėti židinį?
3) Kaip teisingai kūrenti židinį?
4) Kaip nustatyti malkų tinkamumą?
5) Kuo kūrenti židinį?

1. Židinio liepsna?

picture
Židinio ugnį galima „dažyti“. Vario chloridas ugnį nudažo žalia arba žydra spalva. Paprasta valgoma druska liepsnai suteiks savotišką gelsvumą. Įvairių medžių šaknys padės sukurti įvairiaspalvę skirtingų spalvų gamą, o vaismedžių malkos židinio patalpai suteiks malonų kvapą (mėgstantiems aštrius pojūčius, siūlyčiau išbandyti trotilą...).

2. Kaip prižiūrėti židinį?

picture
Nuolat išvalykite pelenus. Neleiskite jiems prisikaupti virš grotelių, nes kada grotelės neatšąla - gali sugesti. Pelenai taip pat trukdo oro cirkuliacijai, reikalingai degimui.

3. Kaip teisingai kūrenti židinį?

picture
Kiekvienas židinio savininkas „atidirba“ savo sistemą. Vieni tam turi pasiruošę liaudyje vadinamų „smalėkų“, o šiaip dažniausiai reikėtų turėti smulkesnių pliauskų, kurioms įsidegus dedamos stambesnės malkos. Turite savų gudrybių? Parašykite tai mums (žinoma, jei tai ne paslaptis.... Kaip tai atrodo oficialiai:
  • Atidarykite traukos reguliatoriaus krosniakaištį ar vamzdį, tiekiantį orą degimui kameroje.
  • Pašalinkite židinyje esančius pelenus.
  • Popierių ar medžio skiedras išdėliokite ant kasetės pelenų grotelių po malkomis ar briketais.
  • Iškart negalima pakrauti daugiau kaip 2 ar 3 pliauskas, apie 3-4 kg.
  • Staigiai neatidarykite židinio durelių, kad nešoktų dūmai.
  • Pastoviai kontroliuokite, kad į židinio ugniakurą patektų pakankamas oro kiekis.
  • Niekada neatidarykite židinio durelių, kol nebus pilnai atidaryta dūmtraukio sklendė.
  • Malkų užkūrimui niekada negalima naudoti sauso spirito, benzino (parako) ar kitų panašių medžiagų.

4. Kaip nustatyti malkų tinkamumą?

picture
Geriausios yra ąžuolo, klevo, buko, uosio malkos. Jei nėra skietmedžių, galima naudoti maumedžio, pušies, raudono kedro, eglės ar raudonmedžio malkas. Mediena turi būti suskaldyta ir džiovinta bent vienerius metus. Reikia vengti naudoti „žalią“ medieną, o taip pat medieną, kuri buvo džiovinama daugiau nei tris metus, tokia mediena dega labai greitai (trumpas degimo laikas ir mažesnis ugniakuro išnaudojimas). Kūrenant tokias malkas reikia jas sumaišyti su „žalesnėm“ malkom. Jūs galite nustatyti medienos drėgmę pagal jos išvaizdą ir svorį. Nedžiovinta mediena bus trečdaliu sunkesnė nei sausa. Taip pat pagal plyšius medienoje (galuose) galima spręsti kaip mediena išdžiovinta. Kuo didesni ir ilgesni plyšiai, tuo sausesnė mediena.

5. Kuo kūrenti židinį?

picture
Daugelis židinių savininkų net nesusimąsto, kuo kūrens židinį. Vertėtų žinoti, jog tvirta mediena (ąžuolas, klevas, skroblas) dega ramia aukšta liepsna, jo anglys ilgai rusena ir atiduoda daug šilumos. Minkšta mediena (pušis, uosis) greičiau sudega ir išskiria daug kibirkščių. Beržas sudegdamas išskiria daug suodžių, o uosis atvirkščiai – išdegina suodžius židinyje, bei kamine. Malkų dydis taip pat turi reikšmės. Mažesnės pliauskos sudega greičiau ir daug šilumos „išeina“ į kaminą, taip pat dažniau reikia pakurstyti. Malkos turėtų būti apie 50cm ilgio, maksimalus drėgmės kiekis apie 20proc. Malkos, kurių drėgnumo koeficientas siekia 50 – 60 proc. nešildo, blogai dega, išskiria daug smalos ir vandens garų, užteršia degimo kamerą ir dūmtraukį.

Židiniai ir jų įrengimas | Ugniakurai ir šildymas | Kaminai ir trauka | Kūrenimas ir malkos | Apdaila ir medžiagos | Kainos ir garantijos |

 

ANKSTESNĖ KITA UŽDARYTI